Blog bydlení

Pasivní dům aneb úspora a komfort pod vlastní střechou

Každý toužíme po vlastních čtyřech stěnách, kde se budeme cítit jako doma a naše bydlení bude bydlením, na které budeme mít. Pokud vašim vysněným a útulným bydlením plné komfortu má být rodinný dům, vsaďte na pasivní dům, takový, který vám ušetří provozní náklady a nejen to...

 

Co je vlastně pasivní dům

 

Pasivní dům se postará o zdravější klima v místnosti a především hraje hlavní roli ve výrazné úspoře nákladů na vytápění. Jeho název je jednoduše odvozen od schopnosti domu využívat pasivních tepelných zdrojů jako teplo ze slunečního záření, ale také teplo, které produkují spotřebiče jen svým provozem nebo i teplo, které vyzařují domácí mazlíčci nebo i my lidé. Pasivní dům pak disponuje vysoce kvalitní izolací a technologickými postupy, které zajistí, že toto teplo zůstane uvnitř domu a postará se o vaše komfortní bydlení.

 

Pasivní dům pro své označení musí splnit několik podmínek

 

A jejich splněním vy získáte jistotu, že opravdu kupujete či stavíte pasivní dům, který provozní náklady udrží opravdu hodně nízko:

  • roční potřeba tepla na vytápění musí být maximálně 15kWh na m² za rok
  • neprůvzdušnost obálky budovy, která je ověřená tlakovou zkouškou, která prokáže, že při přetlaku či podtlaku 50 Pa se za hodinu netěsnostmi v obálce budovy nevymění více než 60 % vnitřního objemu vzduchu
  • roční potřeba primární energie musí být menší než 120 kWh na  m² za rok.

Možná vám čísla a hodnoty nic moc neříkají, od toho tu však je certifikát, který skutečný pasivní dům musí mít a který deklaruje dodržení stanovených podmínek a parametrů.

 

Pasivní dům pečuje o vaše zdraví

 

Díky rekuperační jednotce, která bez přestávky neúnavně a spolehlivě dbá na filtraci vzduchu ve dne i v noci ve vašem království, získáte stále čerstvý vzduch v interiéru, který je minimálně zatížen alergeny, pyly a prachem.  Netrpí ani vaše zdraví nepříjemným průvanem, který je za účelem rychlé výměny vzduchu u klasických domů častým viníkem problémů s bolestivou šíjí a citlivější osoby trpí i migrénami. Rekuperace vzduchu – inteligentní technologie, která vám dopraví do interiéru čerstvý vzduch a navíc jej předehřeje ze vzduchu, který by jinak odešel nevyužit otevřeným oknem, zbaví váš dům i nadbytečné a nezdravé vlhkosti a s ní spojených plísní a bakterií.

 

Tepelná pohoda v létě i v zimě

 

Pasivní dům se díky technologickým postupům postará o tepelnou pohodu v každé místnosti a to jak v létě, tak i v zimě. V zimě dokáže vydýchaný vzduch vyměnit za čerstvý, zároveň jeho teplotu využít pro předehřátí čerstvého vzduchu a v místnosti je tak stále příjemné teplo. V létě naopak díky silným izolacím pasivní dům dokáže udržet horký letní vzduch venku a díky zemnímu kolektoru jej navíc dokáže před předáním do místnosti příjemně ochladit. Ať je venku jakékoli počasí, vy ve svém pasivním domě máte stále příjemně.

Názory

Přidat názor