Blog bydlení

Pavouci v domě? Poradíme, jak na ně!

Malý, neškodný a přesto opředený mystikou, která v nás vyvolává strach. Pavouci prý nosí štěstí, když je však uvidí většina hospodyněk, místo jejich záchrany na ně vyrazí se smetákem a nemalý zástup manželů má najednou strašně moc práce v garáži či na zahradě. Pavouci nás zkrátka děsí a rád je má jen málokdo. Pokud se přehnaně často rozhodli navštěvovat váš příbytek, poradíme vám pár triků, jak je poslat zase o dům dál.

 

Pavouci - nezvaní návštěvníci

 

Říkáte si, proč se tak často stěhují k vám domů, když venku jim je přeci mnohem lépe? No, můžeme spekulovat o tom, že jsou zkrátka jen zvědaví, jak to máte doma zařízené, ale mnohem pravdivější odpovědí bude fakt, že je láká teplo, jistota suchého přístřeší a také - světe div se – potrava. Nejlepší je tak vsadit na prevenci, i když po vás jistě nikdo nemůže chtít, abyste svůj příbytek, okna i dveře na dvacet čtyři hodin hermeticky uzavřeli po celý rok. Pár triků, jak pavoukům nedat šanci a případně se jich také „zbavit“, však v rukávu máme :).

 

Vsaďte na prevenci!

 

Samozřejmě, že větrání je nutné, stejně jako otevírání dveří. Ostatní pukliny a škvíry jsou však zapovězeny! Je tedy nezbytné všechny tyto otvory, kudy by mohli nezvaní návštěvníci proudit k vám do domu, utěsnit. Vezměte do rukou tmel a utěsněte mezery kolem dveří, oken a to i kolem kabelů či drátů. Rozhodně také vsaďte na praktické sítě proti hmyzu a pravidelně je kontrolujte. I větrací otvory, ventilaci či otvor pro digestoř opatřete síťovinou proti hmyzu. Nepodceňujte pravidelný úklid! Tím nejen pavoukům ometete každou pavučinku, kterou jsou schopni usoukat i za jedinou noc, ale také se zbavíte drobečků a zbytků jídel, které lákají opět potravu pavouků a následně je samotné.

Možná vás překvapí, že i stále svítící venkovní osvětlení není v případě boje s pavouky žádoucí. Láká totiž do blízkosti vašeho obydlí potravu pavouků – hmyz, komáry – a tím pádem i samotné pavouky. Stejné to pak je v případě plazících se rostlin a vegetace v blízkosti oken – pro pavouky už to pak je jen krůček stavit se k vám na návštěvu.

 

Když vás pavouk navštíví, aneb jak se jich zbavit přírodně i chemicky

 

Záleží, jaké „likvidaci“ dáváte přednost. Chemická je často rychlá a účinná, ovšem mějte na paměti, že si s její pomocí likvidujete nejen pavouky, ale i své zdravé klima v interiéru.

Mezi přírodní prostředky k odpuzení pavouků patří:

  • ocet v rozprašovači aplikovat na místa, kudy mohou pavouci přijít k vám domů
  • citrusy v rozprašovači fungují stejně jako ocet
  • kaštanová dekorace na okno odpudí pavouky
  • stejně tak jim nevoní cedr či cedrová dekorace
  • máta či vůně peprmintu
  • tabák
  • pejsek či kočička, kteří jsou skvělí lovci a pavouka dokáží spolehlivě zahnat či rovnou zlikvidovat :)

Názory

Přidat názor