Blog bydlení

Pečujte o čistý vzduch ve svém příbytku

Příjemné klima není samozřejmostí a čistý vzduch je sice zatím zadarmo, ale cennější, než se na první pohled může zdát a než si mnohdy uvědomuje. Zatímco venku moc čistotu vzduchu nemůžeme ovlivnit, doma, to už je v mnohých směrech jiná. Pojďte tedy spolu s námi zjistit, díky čemu můžete své obydlí obohatit o čistší vzduch a klima.

 

Nejen správným větráním proti bolesti hlavy, únavě i alergii

 

Ano, skutečně i tento často přehlížený fakt může za naše zdravotní problémy a duševní nepohodu. Čerstvý vzduch je komodita, o kterou je třeba pečovat – třeba tou nejsnazší metodou a tou je větrání. I taková drobnost jako je pravidelné větrání několikrát denně, alespoň po dobu pěti minut, dokáže pořádně provzdušnit vaše klima a vnést do něj čerstvou energii a náboj. Nejlépe vyvětráte pomocí průvanu a vybudovat si návyk otevřít okna ráno, po příchodu domů z práce a večer před ulehnutím ke spánku, je ta nejjednodušší cesta.

 

Ach to vlhko...

 

Tvorbě vlhkosti se doma nedá zamezit – tedy pokud jste průměrnou rodinou, která doma vaří, suší prádlo a také pečuje o svou osobní hygienu. Když opomineme fakt, že vlhkost v bytě zvyšujeme už jen samotným dýcháním, pak koupání, praní i vaření je dalším a velmi významným faktorem. I zde je však snadná pomoc. Nejen v letních měsících, ale i po zbytek roku když počasí dovolí, naučte se sušit prádlo venku na čerstvém vzduchu. Ušetříte tak domácnost nežádoucí a přebytečné vlhkosti, která se z prádla schnutím vypařuje a zabydlí se právě u vás doma. Při koupání se v koupelně vždy zavřete, aby se vodní pára držela jen uvnitř koupelny a necestovala do ostatních místností. Po koupání pak přirozeně pomocí okna, či uměle pomocí odsávání par, důkladně koupelnu vyvětrejte. Stejnou fintu pak použijte při vaření pomocí kvalitního a výkonného odsavače par, který odvede nejen vlhko, ale i výpary mimo vaši klícku.

 

Omezte chemii a vsaďte na přírodu

 

Libujete si v nejrůznějších osvěžovačích vzduchu a prostředcích pro zářivě lesknoucí se a čistou domácnost? Ovšem víte, co spolu s jejich používáním vypouštíte do svého domova? Žádná umělá vůně nenahradí čerstvý vzduch, navíc infikuje vaši domácnost chemikáliemi, které se vašemu tělu a dokonce ani mysli rozhodně nebudou líbit. Místo toho vsaďte raději na sílu přírody a pořiďte si domů zelené rostliny, které dodají šmrnc vašemu bydlení i po designové stránce a navíc dokáží i čistit vzduch v místnosti. Třeba i takový obyčejný fíkus drobnolistý vylepší klima u vás doma lusknutím prstu.

Názory

Přidat názor