Blog bydlení

Plíseň v bytě - nezvaný host, kterého je třeba vyprovodit

Jsou nedílnou součástí života na zemi, jakmile se však nastěhují k nám domů, mohou napáchat mnoho škody – na majetku, ale především na našem zdraví. Pojďte tedy spolu s námi zavřít nezvané návštěvě dveře před nosem.

 

Plíseň se plíží jako tichý nepřítel

 

Pokud se plíseň v bytě objeví na viditelném místě, není pochyb, že nastal čas vyrazit do boje s nevzhlednými černými tečkami, které ničí vše a ještě rychleji se šíří. Na zdi, nábytek, koberce a hlavně do ovzduší a v něm pak  nebezpečné spóry plísní vdechujeme do našeho organismu. A v našem těle už skutečně nejsou v žádném případě vítané. Často tak na to, že nám doma řádí plíseň, upozorní až zdravotní potíže, především dýchací, ale také častá nemocnost a u citlivých jedinců i potíže s pokožkou. Barometrem těchto nezvaných hostů jsou často děti, které začnou být extrémně často nemocné a na odhalení příčiny přijdeme často náhodně či po důkladném průzkumu zadních stěn nábytku i zdí.

 

Plíseň s námi často hraje na schovávanou

 

Nejčastěji si ji všimneme v koupelně, kde je její výskyt podmíněn vyšší vlhkostí a často nemožností přirozeného větrání. Výjimkou není její výskyt ani kolem oken či na zdi u které je topení. Vysvětlení je i zde prosté – sice topíte, ale ohřátý vzduch se sráží na chladných oknem či dokonce zdi a ke vzniku plísni je už jen krůček. Když už se vyskytne, dokážeme ji včas najít a zasáhnout. Horší to však je v případě, že si s námi hraje onu hru na schovávanou. Plísně se totiž rády vyskytují za nábytkem, opět nejčastěji na těch stěnách, kde dochází ke srážení teplého a studeného vzduchu. Mohou to být stěny, které tvoří vnější plášť domy, ale i ty, které tvoří vnitřní příčky bytu. Typickým příkladem je, že vy topíte, ale nevětráte, a vedlejší byt je neobydlený a netopí se v něm. Výjimkou však bohužel není ani výskyt plísně na podlaze či pod krytinou – nejčastěji v případě koberců a linolea.

 

Prevence je základ aneb větrat, větrat, větrat

 

Ano, skutečně tak jednoduchá věc, která nás nic nestojí, je nejednodušším způsobem, jak předcházet výskytu nezvané plísně v našich domovech. Základ správného větrání tkví v pravidelnosti, doporučované desetiminutovce a vytvoření pověstného průvanu, během kterého se vymění čerstvý vzduch a sníží se vlhkost v bytě. Tu je dobré sledovat pomocí měřičů vlhkosti, které jsou často součástí meteo stanic. Doporučovaná vlhkost je 40 - 50%. Dobrou zbraní proti usídlení plísní v našem bytě je umístění nábytku dále od stěny, aby vzduch mohl přirozeně proudit a omezilo se tak srážení případné vlhkosti.

 

Jak se šetrně plísně zbavit?

 

Pokud už je plíseň na světě, než začnete dodržovat přísně pravidelné větrání, musíte se plísně zbavit. Existuje široká nabídka přípravků proti plísni, které fungují dle doporučení výrobce v podstatě na všechny materiály, je však třeba dodržet pravidlo nevíření spór plísní do vzduchu a jejich následné šíření. Před samotnou aplikací přípravku tedy nikdy neotírejte plíseň v dobré snaze odstranit ji. Přípravky jsou speciálně vyrobeny tak, aby fungovaly na plíseň přímo a ihned. Při velkém zasažení plísní nebo při jejím častém a pravidelném návratu je dobré zvážit sanaci plísní specializovanou firmou.

Názory

Přidat názor