Blog bydlení

Podlahové topení vám zimu zpříjemní

Není žádnou novou informací staletími prověřený fakt, že největší zima nám je vždy od nohou. Mnohdy si to ani nemusíme uvědomovat, choulíme se do dek a vrstvíme oblečení, a přitom stačí tak málo. Na cestu ven si obout pořádné zimní boty, doma teplé bačkory nebo alespoň hrubé ponožky. A nebo ještě mnohem lépe – pořídit si domů praktické podlahové vytápění.

 

Podlahové vytápění zvýší vaše pohodlí a sníží náklady na topení

 

Ano, je to až s podivem, ale pokud máte nohy lidově řečeno v teple, stačí vám v místnosti až o neuvěřitelné 3°C méně, než kdybyste topili klasickým topením. Je to dáno opravdu pocitovou teplotou, která je zkrátka od nohou ta nejdůležitější. A pokud si spočítáte, kolik takto ročně ušetříte, věřte, že pořizovací cena podlahového vytápění vás už nezaskočí.

Velkou výhodou je také snadná regulace topení pomocí termostatu a také možnost volby různé intenzity topení v různé části podlahy. Větší teplo si tak můžete dopřát třeba jen u pohovky či francouzských oken a zbytek místnosti jen příjemně temperovat.

 

Podlahové topení hřeje a navíc šetří místo

 

Zapomeňte na nevzhledné radiátory či jejich sebevkusnější maskování. Topení v podlaze vám dopřeje mnohem více prostoru, který je navíc mnohem bezpečnější, což oceníte v případě, že vám po bytě cupitají malé nožky vašich dětí. Ty nejen že získají větší a bezpečnější prostor ke hře, zároveň jejich nemocnost výrazně klesne. Děti si totiž ze všeho nejvíce nejraději hrají právě na zemi. A studená podlaha chráněná sebelepším dětským kobercem v třeskutých mrazech není zkrátka nejlepším místem. Ovšem v případě příjemného tepla od vaší podlahy si děti budou moci hrát a vy si v klidu relaxovat, bez toho, aniž byste museli své děti stále hlídat, zda nesundaly bačkůrky či ponožky.

 

Podlahové topení teplovodní nebo elektrické?

 

Podlahové topení své teplo předává rovnoměrně do celého prostoru a je jen na vás, zda si vyberete variantu elektrickou, kterou jen zasunete do zásuvky, nebo teplovodní, která je vlastně chytře zabudovaným klasickým topením v podlaze. Obě varianty mají své klady i zápory, výsledné teplo je však vždy příjemné a opravdové. Elektrické topení vybudujete za příznivější cenu, jeho provoz je však o něco dražší. Pokud se však stane porucha, snadno toto topení opravíte. Právě elektrické podlahové topení může vyhřívat jen určenou část podlahy a také jej můžete aplikovat v podstatě všude tam, kde je elektrický proud. Teplovodní podlahové vytápění je na pořízení dražší, jeho provoz je však levnější. Pokud se však pokazí, jeho oprava je nákladnější a v případě prasknutí je na světě pořádná potopa. Tloušťka podlahy u tohoto typu je vyšší, nelze ji tedy vždy s úspěchem použít třeba v případě rekonstrukce. Poruchovost je však u obou typů velice vzácná, a klady rozhodně převyšují případné trable.

Názory

Přidat názor