Blog bydlení

Podzim na zahradě – říjen

I když je říjen barevný měsíc, hlavně tehdy, když se ještě příjemně vykukující sluníčko opře svými paprsky do žloutnoucího listí, začínají se nezadržitelně blížit chladné dny, které sebou přináší časté srážky, ranní mrazíky a občas už i nějakou tu sněhovou nadílku. Je tedy nejvyšší čas, postarat se dokonale o zazimování naší zahrady.

 

Pravý čas pro výsadbu nových stromků

 

Ovocné dřeviny, i ty jen pro potěchu oka, se už těší, až se zabydlí a hlavně pevně zakoření na vaší zahradě. Nestačí však jen vykopat jámu, stromek zasadit a zahrnout. Jámu připravte vždy větší, dobře prolijte vodou a stromek dle doporučení prodejce - buď v balu nebo přímo - vysaďte a přihrňte zeminou, kterou však dobře rozmělněte, abyste kořenovému systému zajistili snazší adaptaci na nové prostředí. I přes zimu totiž kořeny nelení a mohou narůst i o několik centimetrů. Hlínu nezapomeňte důkladně zalít, přidat můžete i hnojivo, vždy určené pro konkrétní druh stromu. Pokud si svou zahradu zkrášlujete živým plotem, ať už jako náhradu skutečného plotu či jako různé předěly oddělující jednotlivé zóny zahrady či záhony, pak v případě plotu z opadavých dřevin nastal čas jeho výsadby.

 

Sklizeň je v plném proudu

 

Říjen je měsícem, kdy je nejvyšší čas k sklizni většiny posledních kousků, které ještě zdobí vaše stromy či záhonky. Jablka či hrušky sklízíme i uskladňujeme s velkou opatrností i péčí – jen tak nám vydrží přes zimu co nejdéle. Stopky neotrháváme, ovoce díky nim vydrží zdravější, a ukládáme jej stopkou dolů. Ořechy sklízíme jen ty, které samy spadnou na zem, nejlépe se jim líbí na suchém a vzdušném místě, rozhodně je není dobré vrstvit na sebe. Pokud vám na záhonech zbyly rajčata, lilek, papriky, ale i dýně, je čas přemístit je ze zahrady domů. Naopak celer či kadeřávek stále rostou a vydrží do prvních mrazíků, na jejich sklizeň je tedy času dostatek.

 

Popřejte sladký zimní spánek

 

Záhony, které budete vysazovat až na jaře dobře zryjte, ale neokopávejte. Hlína k dobrému provzdušnění potřebuje právě pořádné hroudy než důkladně jemnou zeminu. Hroudy promrznou a lépe přijímají srážky, na jaře se pak v podstatě samy rozpadnou na jemnou hlínu připravenou k pořádnému pěstování. K zimnímu odpočinku uložte také zahradní náčiní, ale i květináče. Nu a zimu můžete pomoci vylepšit i ježkům či ještěrkám. Stačí na ně myslet a někde v nenápadném koutku zahrady jim nechat hromádku listí a větviček. :)

 

Zkrášlovat zahradu můžete i v nevlídném počasí. A jak? Tím, že budete myslet na potravu pro ptáčky, kteří vám smutnou zimu zpříjemní svou návštěvou. Připravte si tedy krmítka, klidně i vlastní výroby, zapojte děti a vyzdobte si zahradu – o bohatou návštěvu strávníků se už příroda postará sama.

Názory

Přidat názor