Blog bydlení

Přemýšlíte nad tím, jak získat nemovitost v dražbě? Máme tipy jak na to!

Že je dražba lehce adrenalinovou záležitostí, o tom není pochyb. Zamilujete se do nemovitosti, ať už jí je byt, dům, vysněný pozemek či chalupa v horách a strašně toužíte ji získat. Atmosféra dražby a vášnivé přihazování vám pořádně rozproudí krev v žilách. My pro vás máme tipy jak odcházet z dražby jako vítězové.

 

Odpovězte si na otázku, proč chcete dražit

 

Abyste získali nemovitost, to je jasné, samozřejmě. Ovšem, je značný rozdíl, co se zamýšlenou nemovitostí chcete podniknout dál. Toužíte po skutečně vysněném bydlení snů, nebo máte jen volné finanční prostředky a dražená nemovitost je jen dobrou investicí do budoucnosti? Chcete ji   dále pronajímat tak jak ji koupíte, nebo do ní hodláte investovat další finance a pak nabídnout dále k prodeji?  Pravdivé odpovědi na tuto otázku vás dovedou nejen zdárně do cíle, ale již v počátku vám pomohou vybrat ideální byt, dům či pozemek v odpovídající cenové hladině a jít si za svým dražebním plánem.

 

Průzkum je základ

 

V dražební vyhlášce si o nabízené nemovitosti přečtete mnohé, rozhodně je však dobré vše si důkladně ověřit a především si ji dobře přečíst. Není skutečně na chalupě, chatě, bytu či garáži věcné břemeno, nájemní smlouva či snad předkupní právo další strany? A zanikají třeba případné zástavy spolu s vaším úspěšným vydražením? V dražební vyhlášce také zjistíte odhadní cenu nemovitosti zjištěnou nezávislým soudním znalcem a můžete zvážit výhodnost samotné dražby – tedy s ohledem na vyvolávací cenu a případný zájem dalších kupců.

 

Podnikněte výpravnou misi

 

Běžně bývá součástí dražby – tedy před dnem jejího konání – prohlídka dražené nemovitosti. Tu byste si rozhodně neměli nechat ujít. Snadno narazíte na detaily, které byste z pár přiložených fotografií jen těžko poznali. Od věci ani není přizvat si na prohlídku odborníka a  také si udělat pár výletů k nemovitosti  - tedy samozřejmě pokud to lze. U stavebního pozemku tak snadno můžete odhalit, zda po mírném dešti nezůstává přes půl pozemku kaluž velká skoro jako moře. Navíc se můžete leckdy setkat s vstřícným současným majitelem, který nečiní potíže a sám i mimo prohlídku vám dům či byt ukáže. 

 

Finance hrají prim

 

Bez nich to samozřejmě nepůjde, a ani dražbu neriskujte. Nejenže musíte nejprve složit dražební jistotu, ale pokud vyhrajete také doplatit konečnou cenu. Pokud prostředky nemáte a nezaplatíte, zmařili jste úspěšnost dražby a vámi uhrazená dražební jistota propadne – nebude vám vrácena ani koruna. Samozřejmě v případě, že zvítězí jiný kupující vám bude vrácena zpět. Zkrátka, bez dostatečného obnosu se aktivně do dražby nezapojujte.

 

Strategie nade vše

 

Pokud jste rozhodnutí, připravte si finance a chladnou hlavu. Stanovte si částku, za kterou se rozhodně nenecháte ostatními příhozy strhnout. Ano, existují totiž i falešní kupci, kteří uměle přihazují, bez úmyslu nemovitost získat a chtějí jen navýšit konečnou částku. Rozhodně buďte pevní a k vášnivé atmosféře buďte ledově chladní.

 

Držte se až do konce

 

I když vaši přihozenou částku už dávno převálcovali ostatní zájemci a vy skálopevně víte, že už více přihazovat nechcete, rozhodně neopouštějte sál před skončením dražby. Nasajete její atmosféru a získáte sebevědomí i cenné zkušenosti pro případnou další dražbu jiné nemovitosti. Zároveň však neopouštějte sál v případě, že váš příhoz zatím vítězí -  pokud neuslyšíte klepnutí dražebního kladívka, nic není definitivní. A to platí i u elektronických dražeb! Mnoho zájemců čeká právě až na poslední vteřiny a snadno tak vaši nabídku přehodí a vy pak přijdete o šanci ujmout se znovu vedení.

Názory

Přidat názor