Blog bydlení

Proč se nebát dřevostavby?

Dřevostavby. Zájem o ně rok od roku roste, stejně jako počet odpůrců, kteří na tento způsob výstavby vlastního bydlení mají svůj vlastní, často velmi vyhraněný, názor. Fámy o tom, že jsou dřevostavby jen domečky z karet vyvrací i odborníci a my vám dnes představíme jejich deset NEJ.

 

1. Skvělé akustické vlastnosti

 

Sendvičová konstrukce, ze které se dřevostavby staví, nabízí mnohem lepší akustické vlastnosti než běžné technologické postupy klasických staveb. V dnešním tolik uspěchaném a hlučném světě tak získáte skutečně vlastní oázu pohody a to nejen bez rušivých aspektů z venku, ale také uvnitř vlastního domu.

 

2. Tepelně izolační schopnosti do horka i do zimy

 

Střídání ročních období nemůžeme nijak ovlivnit, stejně jako intenzitu léta či zimy. Ovšem v moderní dřevostavbě nejen v zimě neprotopíte tolik jako v klasickém zděném domě, ale v létě navíc získáte příjemné a zdravé klima – a to vše bez drahého topení v zimě či chlazení v létě.

 

3. Originalita uvnitř i venku

 

Dřevostavba nabízí široké spektrum možností jak pro architekta, tak i bytového designera, kteří mohou dispozice či postup měnit klidně i během stavby. Upravit si tak vnitřní dispozici můžete klidně za „pochodu“, ať už z vlastní vůle či k dořešení nenadálých úskalí, které potkají chtě nechtě každou stavbu. Dřevostavba nabízí variabilitu interiérových dispozic i díky montovaným prvkům, které lze snadno změnit a upravit dle aktuálních požadavků.

 

4. Životní prostředí v bezpečí

 

Určitě nikdo nezapochybuje, že je dřevo ekologický a především obnovitelný materiál a tento stavební prvek tedy nezatěžuje životní prostředí ani během výroby, ani samotné realizace stavby, která je mnohem šetrnější k přírodě než klasické stavby.

 

5. Realizace bez ohledu na roční období

 

I když je to pro mnohé stále nepředstavitelné, skutečně se dřevostavba může budovat za každého počasí a nikterak to jejím vlastnostem a kvalitě neškodí. Použité materiály jsou odolné proti všem povětrnostním vlivů i mrazu a sněhu. Stavba se realizuje suchým procesem, použity jsou tedy materiály, které nemusí schnout ani lidově řečeno „vymrzat“ a proto je stavba také ihned obyvatelná.

 

6. Bleskurychlá výstavba

 

Je spojená právě s použitými materiály i samotným principem stavby. Dřevostavba je tak vždy dokončena mnohem dříve než zděný dům – pracovníky nezastaví počasí ani nepředvídané shánění materiálu či špatné načasování dodávek.

 

7. Pevnost ruku v ruce s nízkou váhou

 

Každá dřevostavba je mnohem lehčí než zděný dům, to ji však nic neubírá na pevnosti konstrukce i obvodových zdí, protože dřevo vyniká právě nízkou hmotností a přesto vysokou pevností.

 

8. Efektivnější využití vnějšího prostoru

 

Díky tomu, že mohou být obvodové zdi tenčí, je i zastavěná plocha uvnitř dřevostavby větší a vy tak získáte cenný prostor, aniž byste museli navyšovat celkovou obytnou plochu domu.

 

9. Kvalita i bezpečnost za každých okolností

 

Dřevostavby skutečně ustojí nejrůznější povětrnostní zkoušky, kterým nás příroda vystavuje. Stavbu rozhodně nesfoukne žádný vítr a poradí si i s případným požárem. I když je základním stavebním prvkem dřevo, odolnost proti požáru je díky ochraně dřeva a jeho napuštění velice vysoká a splňuje ty nejpřísnější normy a předpisy.

 

10. Zdravé a příjemné klima pro všechny

 

Dřevostavby nejen perfektně zapadají do rázu krajiny a lahodí oku, ale svým obyvatelům přináší mnohem zdravější klima. Plísně a nejrůznější škodlivé mikroorganismy nemají v dřevostavbě šanci, vlhkost i tepelnou pohodu si řídí sám dům díky schopnosti dřeva vlhko absorbovat a v době sucha opět vydávat zpět do místnosti.

Názory

Přidat názor