Blog bydlení

Šatní skříň využijte na maximum!

Někdy se až sami divíme, co vše musí naše skříně ukrýt před prachem i zvědavými pohledy. Od jarního až po zimní oblečení, spoustu doplňků, obuv a kde ještě vzít místo na nejrůznější rodinné poklady a dokonce i úklidové prostředky. Často jistě i vy pronesete větu ve smyslu, že je velká škoda, že ty skříně nejsou nafukovací. No, bohužel nejsou, ale my vám poradíme, jak jim vrátit vzdušnost, řád a přehlednost.

 

Základem je správný výběr i určení

 

Skříně můžou být nejrůznější – jak zvenku, tak i co se vnitřního uspořádání týká a jejich účel je také jen na vašich potřebách a podmínkách. Pokud bydlíte v malém bytě nebo vaše místnosti zrovna nepřekypují volným prostorem, vhodným řešením jsou skříně vestavěné. Zabírají minimum prostoru v místnosti, vejdou se pohodlně i do malé chodby a navíc jejich potenciál využijete nejen od podlahy ke stropu, ale také díky chytrému vnitřnímu členění do nich narovnáte mnohem více věcí než do skříně klasické. Při výběru umístění skříně a její velikosti dobře zvažte její účel – má se postarat o vaše svršky, obuv, sportovní vybavení nebo snad úklidové pomocníky? Od tohoto kroku se odvíjí i volba počtu dveří vaší skříně – více dveří dovolí vnitřní prostor rozdělit na jednotlivé sektory. K jejich zařízení vám skvěle poslouží výklopné šatní tyče či výsuvné věšáky, drátěné programy, výsuvné police či zásuvky a také speciálně upravené držáky nejen na kravaty a pásky, ale také šperky a klidně i žehličku.

 

Od dobrého uspořádání až po pořádné osvětlení

 

Rozmyslet si – lidově řečeno kam co přijde – není až tak složité. Vždy si věci, které používáte nejčastěji rovnejte tak, abyste je měli vždy pohodlně a přehledně ihned po ruce. Přehrabování ve skříni totiž dlouho nevydrží ani ten největší kliďas. Ideální je tedy využít prostor v úrovni vašich očí – nahoru byste se museli pokaždé natahovat nebo používat schůdky, dole urovnané věci zase vyžadují příliš časté ohýbání. Sezónní věci a především prostor zabírající kožichy a bundy patří do horní či zadní části skříně a ideálně samozřejmě na ramínko, na kterém se nejen nezničí, ale zabírají také méně místa. Pořídíte-li si prostornou vestavěnou skříň či takovou, která bude umístěna v temnější části místnosti, vždy oceníte praktické osvětlení. Nejen, že nemusíte zapínat velké osvětlení, kterým můžete vzbudit partnera, ale důkladně si budete moci prohlédnout každý kousek šatstva a pohodlně si vybrat. Pokud si vyberete jednu část vestavěné skříně se zrcadlem, nejenže budete moci svůj zevnějšek rovnou zkontrolovat, ale také díky zrcadlu vaše místnost dostane opticky nový rozměr i světlo.

 

I maličkosti jsou důležité

 

K naší garderóbě patří spousta drobných maličkostí, bez kterých se neobejdeme, ale jejichž rovnání do skříně nepatří mezi nejoblíbenější činnosti a často je pak mezi jednotlivými poličkami složitě hledáme. Ano, řeč je nejen o spodním prádle, hromadách ponožek a také nejrůznějších doplňcích, bez kterých se žádný muž ani žena neobejde v podobě pásků, kravat, kabelek a nezbytných drobností. I na ně však existuje snadné řešení – hodit se vám budou nejen pořadače ponožek, ale i podprsenek a rozhodně uvítáte i další speciální držáky na vše možné, klidně i vaši sbírku obuvi.

Názory

Přidat názor