Blog bydlení

Se stylovým altánkem máte zahradní pohodu v kapse

Nechyběl v zámeckých zahradách, kde bohatým šlechtičnám dopřával úkryt před slunečními paprsky, jejichž následek – tedy krásně opálená pleť – nebyla žádoucí. Přehnané opalování není zdravé ani v naší době, stín na své zahradě navíc ocení každý milovník sluníčka a střecha nad hlavou se hodí i během náhlé letní spršky. Tak co říkáte – podlehnete také kouzlu romantického altánku, který nádherně zútulní vaši zahradu a z něhož je tak krásný, pohodový a uklidňující výhled? A co teprve soukromí!

 

Od tradice k moderně

 

Tradičním materiálem i designovým pojetím je samozřejmě dřevo a také skvěle zapadá do přírodního rázu každé zahrady. Typ altánku si můžete vybrat od stroze funkčních křivek, které vás ochrání před deštěm i sluníčkem a poskytnou potřebné zázemí, až po útulná zákoutí, s neotřelým designovým propracováním rukou mistra řezbáře či šikovného stolaře. Ano, altánky mohou být nejen doslova umělecky ztvárněné, ale také působit křehce a něžně jen díky umně poskládaným laťkám dřeva. Pokud toužíte po skutečné jemnosti a romantice, není nic snazšího, než připravit na stěnách altánku místo pro popínavé rostlinky, které altánek nádherně ryze přírodně vyzdobí a vám poskytnou dokonalé soukromí. Toužíte-li po modernějším pojetí stínu, soukromí i ochrany před deštěm, můžete si klasický dřevěný altánek vybavit látkovou či přírodní roletou, kterou využijete dle potřeby. Pokud se vám myšlenka altánku líbí, toužíte jej však využívat všestraněji – můžete zvolit tvar altánku s klasickou konstrukcí, boční stěny však mohou altánek vyplňovat jen ze dvou či dokonce jedné strany a ostatní části mohou být zcela průchozí – což oceníte především pokud zamýšlíte altánek využívat u bazénu či jako posezení u grilování.

 

Zahradní altánek jako výlet do pohádky

 

Při výběru altánku myslete nejen na jeho samotný tvar, velikost a design, ale také na to, jaké mu na zahradě vyberete místo. Správné umístění je totiž polovinou úspěchu. Pokud si chcete užít pohostinnost i pohodu zahradního altánku, zvolte slunné místo chráněné před větrem i přímým zrakem případných procházejících či zvědavých sousedů. Altánek si náramně rozumí také s patřičně upraveným okolím. Začít můžete jednoduchým květinovým záhonem nebo alespoň květinami v květináčích, atmosféru dokonale dotvoří zahradní fontánka a pro příjemné večerní posezení zase osvětlení, ať už poháněné solární energií nebo s poctivým blikotavým světýlkem plamínku svíčky. Nezapomeňte ani na samotné vnitřní vybavení altánku – stylový zahradní nábytek a posezení nemůže chybět, stejně jako pohodlné polstrování, polštářky a přehozy či plédy pro chladnější večery.

Názory

Přidat názor