Blog bydlení

Skandinávský styl bydlení aneb příroda ve své dokonalé kráse

 

Nejste zrovna příznivci přílišné barevnosti bydlení? Máte rádi jednoduchou přirozenou krásu bez příkras a okázalosti? Pak je jako pro vás stvořený skandinávský styl bydlení, který se čím dál více zabydluje i v našich končinách. Světlé neutrální tóny bez zbytečných barvitých dekorací, tradiční přírodní materiály a všudepřítomná vzdušnost a lehkost jistě nadchne i vás.

 

Skandinávský styl má k chladu daleko

 

I když podle názvu můžete mít pocit, že na první pohled bude interiér působit jako studený psí čumák, opak je pravdou. Tento severský styl, jak se mu také přezdívá, je naplněn přirozenou něhou a vřelostí, které dává vyniknout právě jednoduchá, ryze přírodní elegance. Skandinávský styl má mnoho společných rysů s minimalistickým designem, vychází z přírodních materiálů - především dřeva, kůže ale také skla a kovu jako decentní designové tečky. Jako symbol souznění člověka s přírodou nesmí chybět poctivé dřevěné podlahy, dřevěné prkna či trámy. V kontrastu s přímočarou jednoduchostí pak přichází ke slovu hřejivé textilie v přírodním duchu, nejlépe len a bavlna, které dodají interiéru skutečnou i pocitovou hřejivost všem smyslům.

 

Skandinávský styl podtrhuje skutečnou krásu přírody

 

Světlé barvy jsou pro tento styl typické a v severských zemích nahrazují přirozené světlo, kterého je v určitých částech roku a oblastech poskrovnu. Ideální barvy jsou tak bílá, krémová a typická světle šedá a to nejen na stěnách, ale celkově v interiéru. Dokonalé jsou jemně kombinované se dřevem i sklem, jejichž kouzlo jemných tónů pak ještě podtrhnou okna bez záclon. Otevřené prostory a propojené místnosti, které neukrývají žádné temné kouty, a které zdobí jen nábytek čistých a jemných linií, které nechávají vyniknout přirozené kráse dřeva. Tomu nejvíce sluší jednoduchý krycí lak, který dá vyniknout jeho typickým kresbám.

 

Klasickou zdobnou dekoraci nahradí účelné doplňky

 

A díky nim vdechnete skandinávskému stylu jeho osobitost a zajímavost. Zapomeňte však na běžné lapače prachu, povoleny jsou jen ryze účelné a praktické prvky. Čeho není nikdy dost jsou polštářky - a to nejen v ložnici - přehozy, prošívané deky, které přímo lákají k příjemnému zachumlání a o útulnost interiéru je tak postaráno. Nu a zrcadla a umně řemeslně zpracované dřevěné lampy pak dodají tu správnou atmosféru. Vítány jsou také svícny z kovu, čiré vázy i fotografie či obrazy spíše v černobílém provedení v jednoduchých až prostých rámečcích ze dřeva či kovu.

 

Pokud budete citliví a dáte na svůj vnitřní pocit, můžete dokonale zkombinovat kouzlo ryzí a surové přírody s moderními prvky severského stylu. Oku tak rozhodně zalahodí třeba nápaditá kombinace klasické postele ve skandinávském stylu, kterou bude slušivě zdobit neotřelý noční stolek z obyčejného dřevěného špalku. Nechte promluvit přírodu a nápady se už přihlásí samy :)

 

Inspirujte se více zde

Názory

Přidat názor