Blog bydlení

Škola kouzlení s barvou v interiéru. Díl druhý

Že barvy umí nejen oživit i ozvláštnit vaše bydlení, ale také si pohrát s prostorem a dopřát vám alespoň optickou korekci dispozic bytu či domku, který nemůžete jinak ovlivnit, už z minulého článku víte. Ovšem úspěšné tažení barevného kouzlení zdaleka nekončí – pojďte spolu s námi odhalit tajemství vysokých či nízkých stropů i stísněného prostoru a hlavně jak na ně s pomocí barev vyzrát.

 

Dopřejte místnosti hluboký nádech do šířky i výšky

 

Nízký strop je neduhem, obzvláště jste-li sami vysocí, či trpíte nepříjemným pocitem v neobvykle nízkých místnostech. Pokud toužíte po větším rozletu a své bydlení chcete doslova nafouknout, držte se barevného kouzlení a díky tmavé podlaze a bílé výmalbě máte vyhráno. Jste-li fanoušky pestřejšího a barevnějšího bydlení, pak stačí barvu vytáhnout ze stěn i na samotný strop – a nemusí být barva ani na celé jeho ploše. Dopřát si můžete i bílou výmalbu a nevšední studené tóny zvolené pouze na strop místnosti. Pro tento účel je nejideálnější barva nebe – tedy modrá, která se o iluzi nekonečného prostoru dokonale postará za vás. No a všemocné proužky nemůžou chybět ani zde – stačí si s nimi svisle vyhrát na stěně a máte optický klam, jaký vám návštěvy budou závidět.

 

I na vysoké stropy znají barvy skvělý recept

 

Někdy si pracně lámeme hlavu a snažíme se najít řešení, která máme celou dobu přímo před nosem. Pokud patříte mezi majitele bytu či staršího domku, který je postaven v noblesním duchu vysokých stropů, možná se snažíte výšku stropů, po které netoužíte, řešit podhledy a dalšími i mnohem dražšími alternativami. A přitom stačí tak málo – pohrát si s výmalbou. Rafinované vodorovné pruhy na stěnách – ať už ve formě výmalby, tapet či oblíbených samolepek na zeď se postarají o famózní výsledek. Volit si můžete i samotnou šíři jednotlivých pruhů – čím širší, tím je výsledek výraznější. Nepatříte-li mezi příznivce pruhovaného světa, nevadí. Vsaďte na tmavší barvy teplých tónů, které aplikujete na celý strop. Pokud ani pruhy, ani barevně zářící strop není to pravé ořechové, držte se pravidla, že barva nemusí sahat až ke stropu. Dopřejte si barevné odstíny stěn, nebarvěte je však až ke stropu, ale ponechte bílý pás kolem celé místnosti pod stropem.

 

Iluze nekonečna

 

Malý byt, navíc z nutnosti naplněný nábytkem, nemůže zrovna konkurovat vzdušným a centimetry oplývajícím apartmánům. Ovšem, i v tomto případě si ví barvy rady. Zbořte mýty a vyberte si světlý odstín oblíbené barvy – nejlépe ze spektra teplých tónů – a tu aplikujte nejen na stěny a strop místnosti, ale také na samotnou podlahu. Rázem zmizí všechny hrany, rohy a přechody v místnosti a vy získáte dokonalý optický klam plný prostoru a vzdušnosti.

Názory

Přidat názor