Blog bydlení

Sucho na zahradě? Pořiďte si štěrkovou zahrádku!

Trápí vás sucho na zahradě? S přísunem dešťové vody to na velké zlepšení zatím nevypadá ani pár budoucích let a tak je nejvyšší čas pomýšlet na to, jak si udržet krásnou zahradu i bez dostatku vody. Vyzrajte na sucho štěrkovou zahrádkou!

 

Nedovolte suchu vzít vám vaše zahradnické nadšení

 

Někdo má rád svou zahradu prostou bohatých květinových či zeleninových záhonků a rád se kochá jen a pouze krásně zastřiženým zeleným kobercem. Pokud patříte spíše mezi majitele zahrady, kteří si rádi pěstují nějaké ty rajčátka, bylinky a hlavně okrasné záhonky, určitě vás suché letní měsíce trápí. Nemusíte však kvůli němu se svou zálibou skončit. Stačí si proměnit dosud zavedenou zahradu na zahrádku štěrkovou. V takové zahrádce se totiž daří rostlinkám i bez pravidelné závlahy a přesto působí nádherným dojmem.

 

Proč právě štěrková zahrada?

 

Možná vás vidina štěrku lehce odradí a přijde vám vhodný tak akorát na vytvoření cesty. Ovšem opak je pravdou. Nejenom, že není štěrk jako štěrk a vybrat si můžete z jeho mnoha variant, ale je především materiálem, který se hodí do zahrady v každém stylu. Najdou se i tací, kteří štěrk zakomponují do konceptu valné části zahrady a to velmi úspěšně, s bonusem minimálního sečení trávy. Štěrk však můžete s úspěchem použít jen na část zahrady a vykouzlit tak skvělá a rafinovaná zákoutí, decentně propojená s trávníkem či dalšími plochami. Jednotlivé přechody můžete z praktických i estetických důvodů oddělit pevným obrubníkem, ať už ze dřeva, kamenů, cihel či kostek. Hlavní devízou je však fakt, že rostlinky úspěšně a spokojeně rostoucí ve štěrku nepotřebují bohatou zálivku a přesto se jim daří. Záhony pak navíc nikdy nepůsobí vyschle či vyprahle.

 

Jak založit štěrkovou zahrádku?

 

Stačí si připravit podloží zhruba na hloubku rýče a náležitě je provzdušnit. Poté na místo nasypete hrubý štěrk a položíte na ně obrácené drny. Následuje vrstva zeminy a minimálně tři centimetrová vrstva štěrku. Doplnit jej můžeme o atraktivní a barevně zajímavé oblázky. Následně stačí zasadit rostlinky a máte hotovo!

Mezi rostlinky vhodné do štěrkové zahrádky patří půdopokryvné rostliny jako vrbina či zběhovec, ale také stálezelené rostliny jako pryšec, kostřava či rozchodník. Kochat se můžete i barevnými květy skalniček jako kontryhel, mák, zdobný česnek, hvozdíky, netřesky i mnoho bylinek.

Názory

Přidat názor