Blog bydlení

Úchytky – nenápadný detail, který usnadňuje život

Spoustu věcí v našem bytě bereme jako samozřejmost, kterou už ani nevnímáme - bydlení by však bez těchto doplňků bylo mnohem složitější. Zástupcem této nedoceněné skupiny jsou také úchytky na nábytek. Ať už na komodě, obývací stěně, na kuchyňské lince nebo snad koupelnové skříňce – jejich přítomnost nejen usnadní otevírání dvířek, ale dodá místnosti jiskru a šmrnc.

 

Levný doplněk, který určuje výsledný efekt

 

Je to až s podivem, ale ač je na každém nábytku úchytka tou nejlevnější položkou, přesto je zlatou tečkou, která se postará o celkový perfektní dojem a styl. O to více nám záleží na jejím správném výběru, který nám zpříjemňuje i komplikuje opravdu bohatý a pestrý výběr nejrůznějších tvarů, barev a materiálů, z kterých můžeme úchytky vybírat. Pokud kupujeme nábytek hotový, snadno si dokážeme představit, zda se nám jako celek líbí či nikoli, případně můžeme úchytky časem obměnit. Při objednávce nábytku na míru formou zakázky je výhodou, že mnoho firem již nabízí 3D vizualizaci, v které může nasimulovat různé druhy úchytek a kování. Profesionálové vám také nabídnou možnost výběru z předvybraných několika typů až na místě přímo ve vašem bytě a vy si tak zvolíte takový typ, který bude vašemu vkusu nejbližší.

 

Úchytka podle barvy, tvaru nebo materiálu?

 

Výběr je opravdu pestrý a směle uspokojí jakékoli vaše nároky. Ať už si chcete zařídit svůj interiér starožitným nábytkem a oživit jeho otevírání, toužíte po francouzské stylové patině nebo vyznáváte funkčnost a praktičnost severského nebo minimalistického stylu, pro každý kousek nábytku existuje estetické řešení. Materiál z kterého se úchytky vyrábí je od tradičního kování přes slušivé dřevo až po moderní a praktickou nerez, hliník či plast. Výjimkou nejsou ani úchytky z porcelánu, keramiky či luxusní ze skla. Barevné zpracování je pak čistě o vkusu a vašich potřebách. Dřevěné druhy mohou být namořeny přírodně či lakovány barevně, kovové jsou často v niklové či chromované úpravě, ale také v lesklé mosazi či dokonce měděné.

 

Úchytka zkrášlí interiér a chrání i oživí každý kousek nábytku

 

Jistě, můžete si zvolit i bezúchytkové otevírání dvířek a dodržet tak dokonale stylově čistou linii bydlení. Pokud však máte děti, nebo nejste zrovna úklidem posedlí maniaci, o skutečné čistotě dvířek pak v tomto případě nemůže být řeč. Otevírání dvířek či šuplíků bez úchytek či kování sice zvýrazní nábytek jako takový, zároveň však nezůstane bez následků. I když si ruce umyjete důkladně, vaše prsty vždy zanechají i neznatelný otisk a ten pak na některém materiálu přímo bije do očí. Úchytky tak nejen usnadňují manipulaci, zároveň také chrání samotný nábytek a váš čas, který nebudete muset trávit pulírováním. Úchytky mají navíc jednu velkou kouzelnou moc. Pokud vás vaše komoda či kuchyňská linka začala trochu nudit, vyzkoušejte jednoduchý trik pro její oživení – vyměňte kování či úchytky za nové. Uvidíte, jak dvířka prokouknou a vaše kuchyň bude jako znovuzrozená.

 

Při výběru úchytek myslete také na bezpečnost vašich dětí a zároveň tvar vlastní ruky a prstů – ne každou miniaturní úchytkou protáhnete pohodlně všechny prsty, které pro komfortní otevření potřebujete :)

Názory

Přidat názor