Blog bydlení

Uvažujete o nákupu nemovitosti v dražbě? Poradíme vám, jak na to!

Získat rodinný domek, byt, vysněnou chalupu, lukrativní pozemek či komerční prostory super výhodně je snem snad každého, kdo o jejich nákupu uvažuje. Ať už právě hledáte své nové místo pro život, nebo se chcete nákupem nemovitosti pojistit na stáří či tímto způsobem investovat volné finanční prostředky, věřte, že nákupem formou dražby nemovitosti ušetříte nemalé peníze.

 

Kdo hledá, najde

 

Pokud jste došli k rozhodnutí, že chcete získat nemovitost formou dražby, pak stačí jen najít tu správnou. Na místě snů, s rozměry a možnostmi po jakých toužíte a také samozřejmě v cenovém rozpětí, které si můžete dovolit. Najít takový pozemek, dům, či byt může chvíli trvat, v hledání vám však přehledně pomůže internetový portál eDrazby.cz, který poskytuje aktuální a kompletní informace o dražbách nemovitostí. Výhodná cena, za kterou však můžete chalupu, byt či pozemek získat za tu chvíli času a usilovného hledání přeci jen stojí.

 

Čtěte, studujte a rozmýšlejte

 

Pokud jste na tu ideální nemovitost narazili, pak přišel čas pořádně vše nastudovat a promyslet. Součástí každé dražby je dražební vyhláška, ve které se dočtete kdy a kde se dražba koná, jaká je odhadní cena nemovitosti i nejnižší podání, za které můžete nemovitost získat i výše dražební jistoty, kterou musíte před zahájením dražby složit. Nechybí ani důležité informace o stavu nemovitosti, a také datum možné prohlídky, kdy si můžete osobně její stav a dispozice prohlédnout. Důležité fakta o případných nájemních smlouvách či věcných břemenech, které s nemovitostí přechází na nového majitele také nechybí a více než dobrou zprávou je fakt, že v okamžiku vydražení nemovitosti se všechny dluhy či exekuce, které jsou s ní spojené, mažou.

 

Padlo kladné rozhodnutí? Pak vzhůru na dražbu!

 

Jste-li se vším srozuměni a pevně přesvědčeni o tom, že nemovitost chcete získat, pak stačí splnit podmínky stanovené dražební vyhláškou, mít dostatek finančních prostředků a odhodlání nemovitost získat. Před tím, než se na dražbu vydáte – ta se nemusí odehrávat jen v jednací síni, ale také se často konají i na internetu – si stanovte maximální výši, kterou jste ochotni za nemovitost zaplatit a přes kterou už nebudete dále přihazovat. Snadno byste se mohli nechat strhnout atmosférou a přihazovat výše, než za jakou částku je ještě výhodné nemovitost získat.

Jste-li v dražbě úspěšní a váš příhoz byl nejvyšší, pak gratulujeme, stáváte se novými majiteli nemovitosti. Nezapomeňte ve stanovené lhůtě doplatit konečnou částku a také po zápisu do katastru nemovitostí zaplatit daň z nabytí nemovitosti. I zde vás jistě potěší fakt, že daň z převodu nemovitosti platíte z částky, za kterou nemovitost vydražíte a ta může být mnohem nižší než cena odhadní či obvyklá.

 

Názory

Přidat názor