Blog bydlení

Užívejte si svou zahradu i v zimě

Přírodě sluší všechna roční období a každé z nich má své neopakovatelné kouzlo. Zahrada v zimě působí klidně a tiše a ten nejšikovnější malíř svým mrazivým štětcem kreslí na trávu, listy i stromy ty nejkrásnější výjevy. Pokud máme to štěstí, přidá se k němu kouzelný sníh a ta pravá zimní scenérie je kompletní. Vy ji však můžete ještě krapet vylepšit.

 

Celoroční mrazuvzdorné dekorace

 

Kromě dokonalého sestřihu vašeho trávníku, slušivých keřů, ovocných stromků a pohodlného zahradního nábytku, každé zahradě sluší i nějaká ta dekorace. Ať už jste do ní doslova blázni, nebo dáváte přednost střídmosti, při jejím nákupu vždy myslete na to, zda je vhodná i do zimních měsíců a přečká je bez úhony. Pokud si rádi zahradní dekoraci obměňujete, příliš se s jejím celoročním vystavováním nemusíte trápit a stačí jen vybrat dekoraci, která odolává zvýšené vlhkosti, sněhu a především mrazu. Toužíte-li po dekoraci, která ustojí všechna roční období, informaci o mrazuvzdornosti rozhodně nepřehlédněte. Na etiketě hledejte informace o rozsahu venkovních teplot, pro které je materiál určen, symbol sněhové vločky či prostý nápis mrazuvzdorné či anglický popisek frost resistant. Otužilci do mrazivého počasí jsou rozhodně neporézní materiály jako sklo – kromě nádob naplněných vodou, kamenina, neglazovaná keramika, pozinkovaný či práškově lakovaný plech či dřevo, které rozzáří každou zahradu.

 

Pozvěte si opeřené hosty

 

A o zimní život na vaší zahradě bude postaráno. Nejen, že si můžete přičíst dobrý skutek k dobru, navíc přilákáte do své zahrady čiperné ptactvo, které vám zazpívá, zapípá a s povděkem předvede i nějaký laškovný souboj. Dokonalé divadelní představení za pár semínek a zrníček, v teple vašeho domova. Bonusem se pak stává fakt, že krmítka pro ptáčky můžete vybírat z opravdu nepřeberného designového zpracování a snových stylů, které vaši zahradu vytrhnou z ponuré šedi i uniformity. Nemusíte se vůbec spokojit s klasickým dřevěným krmítkem, trápit se s vyráběním vlastního z plastové láhve – i když to má také své osobité kouzlo – ale můžete podlehnout třeba originálnímu krmítku z foukaného skla, které je doslova famózní.

 

Vezměte kreativitu do svých rukou

 

A to doslova.... A začít můžete třeba hned při první pořádné sněhové nadílce. Proč jen vysedávat doma a svou zahradu pozorovat skrze okno. Pořádně se oblečte a vyrazte stavět sněhuláky nebo si užít pořádnou koulovačku, klidně i za pomocí vlastnoručně postavených bunkrů. Chopit se můžete i lopaty a přihrnout sníh k ovocným stromkům a dopřát jim tak potřebnou vláhu. Když už se s lopatou skamarádíte, naházet můžete sníh i do skleníku a nechat tak půdu pořádně provětrat a promrznout. A pokud se vám do zimy moc nechce, chopte se papíru a tužky a začněte plánovat, co na jaře kde vysadíte nebo jaké stromky volají po jarním sestřihu. Příjemná procházka po vaší zahradě vám také napoví, která místa jsou nejteplejší – stačí se orientovat podle toho, kde nejdříve taje sníh či led. Na jaře se pak stačí zmocnit rýče, a vdechnout nový život své zahradě pomocí nových záhonků, keřů či stromků.

Názory

Přidat názor