Blog bydlení

Vánoční výzdoba šitá na míru. Díl první...

Vánoce už pomalu přešlapují za dveřmi a než na ně skutečně zaklepou, je nejvyšší čas, začít přemýšlet nad tím, jakému stylu výzdoby podlehnete v letošním roce. Ať už máte svůj vlastní rodinný styl výzdoby, který každým rokem dodržujete, nebo chcete podlehnout svodům módních trendů, z pestré nabídky si určitě vyberete. Snadno tak vyladíte celou domácnost v jednotném duchu minimalistického či retro stylu a to od balícího papíru, přes sváteční tabuli až po ty nejmenší doplňky a ozdoby.

 

Vánocům v skandinávském stylu sluší prostá jednoduchost

 

Tento styl bydlení je zkrátka příroda u vás doma. Proto ani vánoční výzdoba neporuší toto pravidlo a dekorace váš domov nechá doslova volně dýchat. Při výběru ozdob rozhodně sáhněte po přírodních materiálech, ale také křehce elegantním sklu, které lehce zasněžené a zapracované na baňkách a svícnech vykouzlí sněhovou atmosféru, pokud by náhodou žádný nenapadl. I když je příroda barevná, v zimě je na svou pestrost lakomá a severský styl tento trend využívá ve svůj prospěch. Dekorace tedy vybírejte ve světlých přírodních tónech, pokud toužíte po kontrastu, zvolte kombinaci tmavě šedé a bílé či černé. Jedinou výraznější barvou, která je nezbytná, je červená, a využít ji můžete aplikovanou v typických norských vzorech ať už na baňkách, ubrouscích či svátečním servisu. Kromě zeleného stromečku si atmosféru můžete stylově vyladit také pomocí přírodních větviček, které poslouží jako základ svícnů, prostým adventním věncům i jako jednoduchá dekorace do vázy.

 

Vánoce v provensálském stylu to je originalita sama

 

Tento francouzský styl je také spojen s přírodou, ale nebyli by to Francouzi, kdyby jejich přístup k přírodním materiálům nenabízel pořádnou dávku originality. Vánoce v provensálském duchu symbolizuje dřevo ve všech jeho podobách a především tvarech. Přírodní, jednoduché a přitom kouzelné, stejně jako příroda sama. Kromě neodmyslitelného živého stromečku si vánoce vyladíte nejlépe také ozdobami ze dřeva a to i těmi na stromečku. Kromě dřevěných baněk, andělíčků, sněhových vloček, jablíček či stužek si dopřejte na stůl i parapet dřevěné sáňky, nejrůznější postavičky a nezapomeňte kam to jen jde rozvěsit hvězdy a vločky. Nejrůznější postavičky nejen ze dřeva, ale i keramiky či porcelánu – nejlépe samozřejmě po babičce – Francouzi doslova zbožňují a tak se nebojte vedle sebe postavit sněhuláka, jelena, ptáčka či zasněženou myšku. Jediné, na co si tento styl příliš nepotrpí jsou kýčovité a barvami hýřící světelné i umělé řetězy nejrůznějších tvarů a hlavně barev.

 

Vánoce v retro stylu zahřejí u srdce

 

Retro prostě frčí a tak proč si nevyladit i vánoční atmosféru do pohody. Pokud jste vyloženě vánoční maniaci co se výzdoby týká, pak je přesně tento styl šitý jako na míru vaší domácnosti. S nadhledem by se dalo říci, že co není zakázáno, to je povoleno. A zakázáno není prakticky nic. S radostí tak vyndejte ze sklepa či z půdy slavnostně se blýskající baňky po babičce, řetězy všech barev a blikající světýlka rozvěšte nejen na stromeček. Ani v barevnosti se nemusíte držet při zdi, lesklá červená, zlatá, zelená, oranžová, modrá – zkrátka všechny barvy duhy mají svůj velký den. Dekorace jednobarevná, s puntíky či proužky, doplněná o postavičky ze zvířecí říše i pohádkového světa sněhuláků, andílků a Ježíšků – vše má zelenou. A pokud na půdě nic nenajdete, vyrazte na nákupy – určitě objevíte spoustu retro kousků k nerozeznání od původních, vyrobených však z praktického plastu, který se na rozdíl od křehkých originálů jen tak nerozbije.

Názory

Přidat názor