Blog bydlení

Víte jak zabezpečit váš domov před odjezdem na dovolenou?

Čas nádherně prosluněných dní je tu a za pár dní se léto oficiálně ujme vlády a za poctivou práci se natěšeně dočkáme vytoužené dovolené. Ať už rok co rok balíte kufry a letíte za pořádným teplem nebo jen na chalupu či poznávat malebná zákoutí naší republiky, nezapomeňte zabezpečit svůj dům či byt před nájezdy zlodějů. A i když si řeknete, že vám nemají co ukrást – najít po dovolené byt vzhůru nohama, není zrovna žádný med.

 

Začněte u svých oken a dveří

 

U kvalitního kování, vložky i dveří bystě měli rozhodně začít a na škodu není vyrazit za zkušeným zámečníkem, který vám dokáže odhadnout míru možného vniknutí do bytu jen podle klíče, který mu ukážete. Podle něj totiž pozná, jakou vložku máte ve dveřích a zda je dostačující. Dokáže vám také přesně říci, které typy uznávají pojišťovny a zda odpovídají bezpečností třídě, která je doporučovaná. I samotné dveře jsou důležité – i ta sebelepší vložka ve dveřích, které snadno prokopne málem i dítě, vás totiž moc neochrání. V případě oken a balkónových dveří je pak dobré opatřit je bezpečnostní fólii či zvolit vrstvená bezpečnostní skla.

 

Monitorujte prostor před domem a mějte pod kontrolou i interiér

 

Je to až překvapivé, ale i obyčejným atrapám kamer se zlodějíčci často raději vyhnou obloukem. Přesto investujte do kvality a pořiďte si kamerový systém, který dokáže monitorovat a také nahrávat veškeré dění před vašim domem. PIR čidla dokáží vyhodnotit narušení, spustit nahrávání a navíc vám odeslat i zprávu do vašeho mobilního telefonu. Tím můžete dokonce sami sledovat on-line stav vašeho bytu a to uvnitř i venku. Pokud se chcete zabezpečit maximálně, je samozřejmě nejlepší pomocí odborné firmy napojit váš byt či dům na pult centrální ochrany a mít tak majetek pod kontrolou policie.

 

Cennosti patří do trezoru

 

A ten se vám navíc bude hodit po celý rok. Nemusíte být zrovna milionáři, ale když se zamyslíte, máte doma jistě pár cenností, o které nechcete přijít. Kromě hotovosti a šperků také jistě vlastníte doklady, cenné dokumenty a další cennosti. Možná se najde i vzácná památka po babičce, obraz, soška a nebo dokonce i zbraň – ta je navíc v trezoru dokonale ukrytá před zvídavými dítky. Trezory jsou skvělým místem, kam umístit vaše poklady a kde o ně bude dobře postaráno. Můžete je zabudovat do zdi a schovat jako ve filmu, vždy se však postarají o to, co jim svěříte – stačí si vybrat jen správnou velikost a tvar.

 

Nechlubte se, pojistěte se a pěstujte dobré sousedské vztahy

 

Není zrovna nejmoudřejší do světa vykřikovat - nejen v oblíbené hospůdce, ale hlavně na sociálních sítích, že se chystáte na dovolenou – navíc s přesným datem odjezdu i příjezdu. Nejhorší varianta je, když k tomu přidáte i fotky, jak to u vás doma vypadá a kde bydlíte.

Myslete také na kvalitní pojištění – i když stojí značné peníze, rozhodně se vyplatí a dokáže pokrýt nejen krádeže, ale i poškození majetku.

A dobré vztahy s všímavými a ochotnými sousedy? Ty jsou k nezaplacení! Postarají se o květiny, vyberou schránku, občas večer rozsvítí – a zlodějíčci se tak raději ani o nic nepokusí.

 

Názory

Přidat názor