Vybíráte kuchyňský dřez? Poradíme tvar, velikost i materiál!
Určitě s námi budete souhlasit, že umývání nádobí patří k nejméně oblíbeným činnostem, které na nás v kuchyni čekají. A i když moderní doba nám přinesla úžasné myčky nádobí, stejně se bez dřezu neobejdeme – tak proč si nevybrat ten nejlepší!
Na velikosti i tvaru rozhodně záleží
Kuchyňských dřezů je na výběr nespočet – a i když je pro vás především designovou záležitostí, určitě nechcete, aby při mytí či jen oplachování skleniček voda cákala všude kolem něj. Minimální hloubka by tedy měla být minimálně 19 cm a důležité také je, jakou vodovodní baterii vyberete. Jeho velikost je pak přímo úměrná nádobí, které v něm chcete mýt. Pokud žijete singl a moc toho nenavaříte, vystačíte si s dřezem menším, pokud však máte početnou rodinu a velké hrnce, určitě oceníte dostatečně prostorný dřez. V otázce tvaru dřezu máte mnohem volnější ruku – ten na funkčnost nemá zásadní vliv a tak si můžete vybrat takový, který vám dokonale zapadne do konceptu kuchyňské linky.
Materiál pro snadnou údržbu, perfektní funkčnost i styl
Z jakého materiálu si vybrat nový kuchyňský dřez je otázkou vkusu, oblíbenosti i sladění samotné kuchyňské linky. Stále nejoblíbenější jsou nerezové dřezy, které nejlépe odolávají vysokým teplotám, korozi i používané chemii a rozbít je je téměř nemožné. Navíc dokonale splynou s jakoukoli kuchyní a pro svou neutrálnost jsou oblíbené napříč generacemi. Umělý kámen ve tvaru dřezu zapuštěný do pracovní desky z umělého kamene působí dokonale luxusním a nadčasovým vzhledem. Umělý kámen si však příliš nerozumí s vysokými teplotami, jeho předností je však pestrá nabídka barevného provedení, údržba a také možnost přebroušení v případě poškrábání. Keramický dřez je vysoce odolný a také hygienický, navíc se nemusíte bát o stálobarevnost ani možnost volby pestré škály barev. V posledních letech je velice oblíbený granitový dřez, který je cenově dostupný, vysoce odolný proti mechanickému i chemickému poškození a také se snadno udržuje.
Nezapomeňte na správné umístění dřezu
Možná si říkáte, že stačí mít ten správný dřez a je hotovo. Neméně důležité je však dřez správně umístit – jen tak se vám v kuchyni bude dobře a pohodlně pracovat. Stejně jako kuchyňskou linku tak i dřez umístěte tak vysoko, jak to bude nejpříjemnější tomu kuchaři, který nejčastěji v kuchyni tráví čas. Nezapomeňte také na to, abyste pohodlně dosáhli na jeho dno. V kuchyňské lince je pak nejideálnější místo pro dřez mezi pracovní a odkládací plochou pro perfektní a bezproblémovou přípravu pokrmů i mytí a odkládání nádobí.
Názory