Blog bydlení

Vybíráte plot? Máme pro vás žhavé tipy – část první

I když se to zatím nezdá a venku mrzne až praští a sněhová peřina ustlala přírodě k zimnímu spánku, jaro se blíží - i když hlemýždími kroky. Než skutečně dorazí teplé a slunečné dny, v teple za okny možná přemýšlíte nad tím, že by si vaše zahrada zasloužila nový plot. Přehled plotů, které teď vládnou našim zahradám se dozvíte v dnešním článku.

 

Nenechte se tlačit časem ani financemi

 

Víme, lehce se to radí, hůře koná. Myslete však při budování a výběru plotu na to, že je vlastně vaší vizitkou, vstupní branou do vašeho království. Jistě chcete, aby plot dokonale ladil s konceptem vaší zahrady i domem samotným. Měl by také pár let – ideálně desítek let – vydržte bez velké újmy a vypadat téměř jako nový. Investice do výstavby plotu nepatří zrovna mezi nejlevnější, než však sáhnout po první nejlevnější nabídce, která se namane, je lepší nějaký ten pátek zůstat raději bez plotu.  V opačném případě sice vložíte menší obnos svých financí, zároveň však plot nevydrží co by měl a často ani vizuálně nestojí za moc. Dobře si tedy prostudujte nabídku prodejců plotů a zvažte všechna pro a proti i z hlediska rodinného rozpočtu a budoucnosti, ve které nebudete jistě chtít rok co rok plot opravovat nebo za rok či za dva budovat plot zcela nový.

 

Kovaný plot zdobí zručnost i elegance

 

I když kovaný plot působí bytelně a nedobytně, přeci jen v jeho liniích vyzařuje něha a romantika. Díky kvalitnímu žárovému pozinkování vám tento řemeslný kousek vydrží i půl století a navíc je zcela bezúdržbový. I když pořizovací cena kovaného plotu je mnohonásobně vyšší, výsledný efekt, obzvláště u starších vil a velkých domů, je bezkonkurenční.

 

Mobilní ploty se snadno přenesou i přizpůsobí

 

Mobilní plot je alternativou v případě,  kdy akutně plot potřebujete, máte domácí zvířata či bydlíte v těsné blízkosti silnice a bojíte se o své ratolesti. Jeho pořizovací cena není příliš vysoká, elegancí také zrovna neoplývá, ale svůj účel splní a hlavně není napořád. Snadno se sestaví a když skončí doba nouzového řešení, tak jej lehce rozložíte a prodáte zase dál. Některé firmy dokonce nabízí mobilní ploty k pronájmu – což je v případě krátkodobého řešení skvělá dočasná volba.

 

Plastový plot k nerozeznání od dřevěného

 

Tedy pouze na pohled. Přednosti a výhody plastového plotu poznáte rok co rok a budete nadšení z jeho bezúdržbovosti. Plastový plot učiní přítrž neoblíbenému sáhodlouhému natírání klasických plotových latěk. K jeho dokonalému vzhledu postačí jednou za čas opláchnutí čistou vodou – toť vše. Není potřeba ani ochranný nátěr proti škůdcům a k tomu všemu ještě plastový plot nebledne – svou svěží a sytou barvu od výrobce si udrží několik let. Plastové ploty se vyrábí z PVC, ale také s ohledem na ekologii z recyklátu. Rozdíl mezi použitým materiálem je vyšší životnost PVC plotů, na těch z recyklátu se mohou vlivem počasí tvořit skvrny, které způsobí drolení povrchu.

 

Nabídku plotů jsme zdaleka nevyčerpali, další druhy představíme v pokračování článku: „Vybíráte plot? Máme pro vás žhavé tipy – část druhá

Názory

Přidat názor