Blog bydlení

Vylaďte si zahradu v provensálském stylu

A získejte místo, kde načerpáte energii, pohodu i klid, místo, kde se můžete nechat unášet na křídlech nostalgie, vzpomínek a kouzla dávných časů, které byly v mnoha ohledech těžké, ale rozhodně nádherné. Přeneste na svou zahradu ležérní eleganci francouzského stylu života, který vás určitě nenechá chladnými, a do pohody vás rozhodně hodí.

 

Zima je ideální čas začít plánovat

 

Sníh a mráz za okny vás nutí zůstávat doma déle, než jste zvyklí a svou zahradu můžete pozorovat jen z tepla u horkého čaje. Možná vyrazíte postavit pár sněhuláků nebo nasypat krmení ptáčkům, tak či tak však můžete už teď přemýšlet, jak svou zahradu vyladíte do francouzského stylu jen co vykoukne první sluníčko. Papír a tužku do ruky, nastal čas kreslení a plánování. Kam s terasou, s bazénem, kde vysadíte omamně vonící levanduli a kde rozmístíte poklady, které k provensálskému stylu neodmyslitelně patří? Právě zima je ten pravý čas, jak si čekání na jaro zkrátit. Provensálský styl vyniká atmosférou vzpomínek, historie a osobních příběhů – proto je čas vyrazit na půdu či podniknout objevnou výpravu do sklepa. Určitě tam objevíte spoustu kousků po babičce, možná otlučených, ale tím líp! Patina a otlučený dojem ke stylu Provence prostě patří!

 

K atmosféře provensálské zahrady stačí málo

 

Provensálský styl je nádherný a jeho největší kouzlo tkví v tom, že jde ruku v ruce s přírodou a ctí její krásu i šarm. Na vaší zahradu ve stylu Provence tak má vstup vše přírodní, každý kousek, který symbolizuje venkov je vítán a pokud je krapet otlučený, odřený, nebo už neplní svou původní funkci, vůbec nevadí. Nejen, že ušetříte peníze za nákup nových truhlíků, dáte nový život věcem, které se léta válí na půdě bez využití. Pokud žádné poklady na půdě neobjevíte, nevadí. Můžete snadno koupit dekorace v tomto stylu, nebo dát nový patinový nádech věcem, které doma objevíte, a navíc si zkrátíte čekání na teplé dny. Přivítejte tedy na své zahradě staré kyblíky, otlučené plechové konve i nejrůznější plechové, keramické či porcelánové hrníčky, hrnce či drátěné a proutěné koše. Jako mávnutím kouzelného proutku je proměníte v dokonalé květináče, či pítka pro ptáčky.

 

Přiložte ruku k dílu

 

Nejen, že se budete moci chlubit návštěvě při komentované prohlídce svou zručností, ale poselství provensálského stylu se vám opravdu vryje pod kůži. Zatímco venku mrzne, můžete si doma stávající zahradní nábytek přetřít na stylový s nezbytnou dávkou patiny, a o tom, že by to měl být dřevěný není pochyb. I kovový či ratanový není k zahození, jen mějte na paměti, že ke stylu Provence se nehodí nic co je kýčovité, super moderní ani plastové. Vyrobit si můžete dech beroucí zvonkohru vtipně ze starých lžiček, či mušlí od moře. Pokud vás baví tvoření, pak si můžete na vchodové dveře vykouzlit květinový věnec – ten je totiž nezbytnou vizitkou každého domku v prosluněné Provence. Bylinky jsou další věcí, které sluší zahradě i kuchyni a zdobí provensálský styl svou krásnou barvou, vůní a nakonec i chutí. Některé můžete vysadit už nyní, každopádně už teď můžete vyrazit na nákup semínek a přemýšlet kam kterou nasadíte. A až se opravdu oteplí, nastane čas na pořádnou chlapskou práci – vlastnoručně vyrobená zídka z kamenů, které se už léta povalují bez užitku v rohu zahrady konečně najdou své uplatnění a pro dokonalý dojem jižní Francie by na zahradě neměla chybět voda – ať už v jezírku či alespoň v romantické zahradní kašně, která přiláká do vaší zahrady život.

Názory

Přidat názor