Blog bydlení

Žádnému čtenáři nesmí chybět knihovna

Ať už jste knihomol, který bez své milované knihy nevyrazí na dovolenou ani na párty, nebo jen příležitostný čtenář, který se rád v době nemoci schoulí pod peřinu s napínavou detektivkou, vaše knihy si zaslouží místo, které jim bude slušet a vašemu bydlení dodají osobitý styl. Vyberte si knihovnu, kde uložíte svůj čtenářský poklad, a díky níž získáte i praktický kousek nábytku.

 

Knihovna pro každou knihu, i něco navíc

 

Vždy při výběru knihovny vycházejte z knih, které máte, a které chcete vystavit na odiv. Neváhejte je přeměřit, na výšku i na šířku, jen tak si zajistíte, že se vám do vaší vysněné knihovny vejdou. Knihovny jsou totiž vyráběny v nejrůznějších rozměrech a ne každá kniha se do každé knihovny vejde. Vždy vycházejte také z aktuálního počtu knížek, a počítejte samozřejmě i s místem na nové, které si časem koupíte či dostanete. Volný prostor do té doby využijete smysluplně na další drobnosti, které můžete ukrýt do praktických košíků. I tak je dobré počítat v knihovně s místem navíc a vyčlenit pár volných polí třeba pro květinu, fotografii či praktickou vestavěnou lampu, která vám čtení zpříjemní.

 

Knihovna musí bezpodmínečně ladit

 

I když se vaše knihovna bezesporu stane dominantou, ostatní nábytek i vybavení musí zkrátka působit jako jeden muž. Není až tak důležité, jaký módní trend zrovna frčí, ale váš pocit z místnosti je alfou a omegou výběru, a také to, zda rozložení sil bude ladit vašemu oku. Ladit musí knihovna i s váhou vašich knih, dobře si tak prohlédněte i nosnost knihovny udávanou výrobcem.

 

Ne vždy je knihovna velké monstrum

 

Knihovna nemusí být jen ode zdi ke zdi. Často ji moderně nalezneme jako praktické řešení kolem vstupních dveří, či jako lemování oken – to jsou však téměř vždy řešení šitá na míru, v menších bytech však řešením ideálním. Úzké knihovny dobře vyřeší zbývající volné místo mezi zdí a obývací stěnou, nebo naopak nižší varianty pak mohou posloužit i jako čelo postele ustavené volně v prostoru.

 

Když knihovna není jen pouhou knihovnou

 

Pokud si stále lámete hlavu nad tím, jestli je opravdu velká knihovna tím pravým pro váš způsob bydlení, ale knih máte tolik, že nevíte kam s nimi, nabídneme vám ještě jiný pohled na možný účel knihovny. Nebo hned dva. Bydlíte-li v domě, kde vaši sousedé jsou hlučnější než je zdrávo a denně z vedlejší místnosti posloucháte nechtěné hádky, zvuky, hudbu či televizi, pak díky knihovně, ustavené na této sousedící stěně, získáte skvělé odhlučnění za pár korun. Druhou možností, jak prakticky využít kouzlo knihovny, je možnost použít ji jako dělící prvek ve vašem interiéru. Máte-li prostorný obývací pokoj a žádný klidný koutek jen sami pro sebe či k dovádění vašich dětí, jednoduše knihovnu nepostavíte ke zdi klasicky, ale kolmo, a máte rázem o soukromí postaráno. Nezapomeňte i v tomto případě věnovat zvýšenou pozornost řádnému ukotvení ke zdi i podlaze, aby nedošlo k nechtěné nehodě a převrhnutí.

Názory

Přidat názor