Blog bydlení

Zahradní dekorace – tenká hranice mezi kýčem a ozdobou

O síle vkusu a jeho křehké hranici jste se jistě v životě už párkrát přesvědčili na vlastní kůži či oči. Ano, vkus je ryze vnitřní záležitost – co se líbí jednomu může druhého téměř urážet. Tenká hranice mezi kýčem a slušivou ozdobou nepanuje jenom v líčení a oblékání, ale také v bydlení a to i v tom zahradním. My věříme na soukromou harmonii a vnitřní pocit každého a tak se vždy řiďte svou intuicí a pocity – my vám dnes jen poradíme pár pravidel, která vám můžou pomoci zahradní dekorace jemněji zakomponovat do zahrady.

 

Živá dekorace zahradě sluší

 

A co může být tím nejlepším kouskem než samotné květiny a stromky – tentokrát však ne přímo vysázené v záhonech a trávníku, ale druhy určené k pěstování v květináčích. Ty můžete nejen stěhovat podle potřeby, ale hlavně umístit tam, kde se objeví prázdné místo v záhoně či rovnou v trávě. Spokojit se vůbec nemusíte jen s klasickými květináči. Stačí dát průchod své fantazii a využít věci ze sklepa či půdy a starým konvím či kyblíkům vdechnout nový život. A nemusíte se vůbec spokojit jen s okrasnými květy, ale šikovně a prakticky můžete takto naaranžovat i speciální druhy zeleniny a ovocných keříků, které lze pěstovat nejen v truhlících ale i závěsných květináčích. Vaše ozdoba se tak stane i chutnou snídaní.

 

Dekorace s elegancí i vtipem

 

Si vždy zaslouží vhodné místo tak, aby neurazila a zároveň vynikla. Pokud zbožňujete nejrůznější sošky a vyloženě umělecká díla, vybírejte jim důstojně místo tak, aby jejich kouzlo mohlo vyniknout. Dokonale upravené pozadí úhledně sestříhaného živého plotu, stromku či keře dá soškám perfektně vyniknout, stejně jako dostatek prostoru kolem nich. Máte-li spíš rádi nejrůznější vtipné zápichy či drobné sošky zvířátek, pak nejlépe vyniknou v okrasných záhoncích či tématicky laděných místech u bazénů, dětských pískovišť či u zahradního posezení. Jejich velkou předností je nejen hravost a vtipnost, ale také možnost variability. Jejich přenesení je otázkou vteřin a volit si můžete i hloubku zápichu a tedy i výšku dekoračního prvku.

 

Zvolte to správné místo

 

Zatímco místo pro zahradní nábytek je stejně dobré přímo na terase u domu jako ve vzdáleném koutě pod stromem jisté je, že s jeho umístěním vás žádné faux pas nečeká – hodí se zkrátka k bazénu stejně jako k ohništi. Jenže se soškami či nejrůznějšími dekoracemi to je už jiná a zohlednit musíte i jejich barevnost. Vybírejte proto tvary i barvy hodící se nejen do vašeho soukromého stylu ale i typu zahrady a především jim zvolte s citem místo jejich působiště. Často se tak stačí držet pravidla, že velké a mohutné kousky kamenů či soch umístěte do větší vzdálenosti, aby mohly vyniknout a naopak drobné sošky či dekorace, včetně oblíbených solárních svítidel nejrůznějších typů, dejte do popředí aby vynikly. Terasy, pergoly, okolí bazénů, záhonků či chodníčků je pro ně ideální.

 

A nezapomeňte, řiďte se svým vkusem a srdcem! Je to vaše zahrada a vy jste ti jediní nejdůležitější, kteří se zde musí cítit báječně!

Názory

Přidat názor