Blog bydlení

Zahradní jezírko – poklad každé zahrady

Hledáte zajímavý designový prvek na svou zahrádku? Něco co by vylepšilo váš pobyt na čerstvém vzduchu, kousek romantické atmosféry, která vám dopřeje klidnou relaxaci po namáhavém pracovním dni? A co byste řekli na stylové zahradní jezírko, které má estetiku, harmonii i eleganci v malíčku?

 

Vylepšete si svou zelenou oázu stylově!

 

Kvalitní zahradní nábytek, zákoutí k příjemnému posezení, ať už pod rozkvetlým stromem či moderně v pergole či na terase, to k létu a základnímu vybavení zahrady zkrátka patří. Stejně jako gril či bazén, který však můžete zajímavě doplnit o zahradní jezírko. Vodní prvek totiž dokáže noblesně oživit každou zahradu a ve vhodně založeném jezírku se můžete dokonce občas i vykoupat. Prvotně však jezírko slouží jako skvělý relaxační a estetický prvek, o který musíte náležitě pečovat. Odměnou vám bude nádherně se rozrůstající flóra kolem jezírka, neodolatelný zvuk bublající vody a také spousta návštěv nejen z říše hmyzu.

 

Čistota vody začíná u prevence

 

Čistá voda v jezírku je základ jak pro život v něm, tak pro prosperující okolí a také především samotné klima a tedy i celkový dojem z něj. Správná volba rostlin i druhů ryb, které budou v jezírku žít, je důležitější, než se začínajícím „budovatelů“ jezírek často zprvu zdá. I když je například pro jezírko výhodné umístění ve stínu stromů, padající listí z nich může v jezírku napáchat velkou škodu. Pravidelný sběr nečistot z hladiny je tedy důležité, stejně jako případné opatření ochranné sítě nad jezírko na podzim, kdy listí padá doslova každou minutu. Významnou roli hraje také velikost jezírka. Budete se možná divit, ale pečovat o větší jezírko je mnohem snazší díky jeho samočistící schopnosti. Tu čekejte však u jezírek s rozlohou 50 metrů čtverečních a více a hloubkou dva metry. O čistotu vody totiž dokáží pečovat vodní rostliny, které zkrášlí okraj jezírka a využít byste pro ně měli minimálně polovinu plochy. Kombinací různých druhů rostlin a jejich správným udržováním docílíte zmiňovaného samočistícího efektu. Nezbytným faktorem u menších jezírek a celkově velmi příjemným zpestřením je protékající voda. Ať už fontánky či vodopádky – tekoucí voda přináší rostlinám i vodní říši přísun kyslíku, čerstvou vodu a také brání kazivosti vody.

 

Vodní rostliny i živočichové – pracanti i okrasa

 

Ano, vodní rostliny dokáží skutečně velmi účinně zastávat roli čističů vašeho jezírka. Vysadit je můžete přímo, ale také prakticky do košů či vaků ve štěrku, který je ukotví a nebudou vám plavat po hladině a především nebudou bránit jejich funkci. Máte-li jezírko i ke koupání, okrasné rybičky vám svými výkaly budou podporovat růst řas a tak nejsou příliš vhodné. Chcete-li si však jezírka užívat především a hlavně pro potěchu oka i ostatních smyslů, pak se okrasným rybičkám vůbec nemusíte vyhýbat – ba naopak! Pro jejich pohodový rybí život a celkově dobrou kvalitu a čistotu zahradního jezírka je vhodné, pořídit si filtrační set, který zachytí hrubé nečistoty, zbaví vodu řas i dalších choroboplodných mikroorganismů.

 

Názory

Přidat názor