Blog bydlení

Základní typy dražeb nemovitostí a proč je výhodné získat majetek vydražením

Stále mnoho lidí má při vyslovení slovíček exekuce a dražba husí kůži po těle. Ti, kteří si už o dražbách pár našich článků přečetli už ví, že se jich nejen není třeba bát – pokud se samozřejmě přímo nedotýkají jejich majetku a vlastních závazků – ale díky dražbě mohou získat rodinný dům, byt, chalupu, chatu, garáž, pozemek či komerční prostor za výhodnou cenu. 

 

Výhody dražeb vás přinejmenším zaujmou

 

A rozhodně navnadí. Nejen, že získáte nemovitost za nižší cenu než srovnatelnou v klasické koupi, ale když budete mít štěstí, můžete domek, byt či garáž vydražit i za vyvolávací cenu – nejnižší podání – a tedy hluboko pod jejich skutečnou hodnotou.

Vydražením nemovitosti – tedy příklepem – a také po doplacení zbývající částky vydražené ceny nemovitosti ve stanoveném termínu, se stáváte okamžitým majitelem a s nemovitostí můžete ihned nakládat. Následný zápis do katastru nemovitostí je už jen jakousi formalitou, na rozdíl od běžného prodeje, kde se právě stáváte skutečným majitelem až po zápisu do katastru, což někdy může druhá strana protahovat.

Nespornou výhodou při vydražení nemovitosti je také fakt, že daň z převodu nemovitostí platíte z ceny dosažené vydražením, čímž opět ušetříte nemalou částku.

 

Dobrovolná dražba – výhoda na obou stranách

 

Dobrovolná dražba se vyhlašuje na návrh samotného majitele nabízené nemovitosti v dražbě. Často touto formou chce zodpovědný věřitel předejít nařízené soudní exekuci a pokus o zpeněžení vlastního majetku a pokrytí pohledávek přinese žádaný výsledek – tedy větší zisk z dražby než z běžného prodeje nemovitosti. Cestu dobrovolné dražby však využívají i developerské firmy, kdy touto cestou nabízí k prodeji nové byty, řadové domky i rodinné domy v satelitních městečkách a opět nemovitost výhodně zpeněží.

 

Nedobrovolná dražba – šance pro věřitele 

 

Nedobrovolná neboli nucená dražba je způsob jak uspokojit pohledávky věřitelů v případě, že platební schopnost dlužníka je na bodu mrazu a není z nejrůznějších důvodů schopen dostát svým finančním závazkům. Pro samotného majitele nemovitosti to samozřejmě není příjemná a radostná záležitost, pro věřitele, je to však šance získat své pohledávky zpět. U nedobrovolné dražby tedy v zájmu úspěchu, spravedlnosti i objektivity nemůže vlastník nemovitosti průběh ani nejnižší podání nijak ovlivnit a veškeré náležitosti přebírá exekutor.

 

Elektronické dražby – moderní řešení z pohodlí domova

 

Pokrokové řešení, jak vydražit nemovitost z kanceláře či vlastního obývacího pokoje, bez toho, aniž byste se museli někam trmácet. Díky internetové aplikaci, prostřednictvím nabídek a příhozů, projevíte zájem o draženou nemovitost, kterou nabízí jak exekutoři tak sami dlužníci. Informační technologie umožňuje vidět průběh dražby on-line, tedy všechny příhozy ostatních i počet zájemců přihlášených do dražby. Ušetříte tak nejen svůj čas, ale ušetříte i náklady na cestování, přičemž je elektronická dražba právoplatnou dražbou se všemi výhodami i povinnostmi pro všechny strany.

Názory

Přidat názor