Blog bydlení

Zaměřeno na odpad aneb aby to u vás doma pořád vonělo

Zažil to už určitě každý z nás. Najednou při mytí nádobí či zubů váš nos, milující libé vůně, zaznamená nevábnou vůni rozprostírající se v okolí vašeho dřezu či umyvadla a připomínající místo provoněného domova spíše žumpu. Dnes máme pro vás pár triků, které nedají potrubí šanci otrávit vám den.

 

Staří dobří pomocníci

 

Mnoho lidmi zatracovaní, hospodyňkami však obletovaní – to jsou dva nezbytní pomocníci k péči o odpad – sítko a zvon. Sítko zamezí hned v první linii nejrůznějším zbytkům potravy dostat se do potrubí a během svého rozkladu nelibě zapáchat. Pokud se i přes sítko dostanou nějací přeběhlíci dále, skvělým pomocníkem je zvon na odpad, který umí potrubí pořádně prošťouchnout a provětrat. Nezabere-li ani ten, rychlou pomocí a především úspěšnou misí je rozebrání sifonu a odstranění nečistot.

 

Jděte na to chytře

 

Můžete vzít drogerii útokem a pořídit se nejrůznější chemické pomocníky, kteří však ale stojí nemalé peníze a zároveň nejsou šetrné k nám jako obyvatelům ani k přírodě. Pomoci si však můžete levněji i ekologičtěji. Do odpadu stačí nasypat sáček jedlé sody, zalít ji cca 200 ml octa a po zhruba deseti minutách směs zalít vroucí vodou. Buďte připraveni na to, že voda může z odpadu vystřikovat do výšky, proto se rozhodně nad dřezem nenaklánějte. Stejného účinku dosáhnete také se solí a horkou vodou či kypřícím práškem do pečiva a opět vroucí vodou.

 

Odpad umí potrápit i vaši pračku

 

A bere především pracímu prášku a aviváži jejich poslání provonět vám vaše právě vyprané prádlo. Pokud se potýkáte s tím, že prádlo, které právě vytáhnete z pračky vůbec nevoní, nebo spíše přímo zapáchá podivnou vůní, na vině může být právě potrubí vaší pračky. Ano, i když investujete do těch nejvoňavějších a ne zrovna laciných aviváží, pokud neinvestujete čas i pár financí do čištění samotné pračky, prádlo nebude nikdy tak voňavé jako v reklamě. Proto jednou za čas dopřejte své pračce alespoň jeden prací cyklus jen pro ni – a přilehlé potrubí. Pračku zapněte na nejdelší program a nejvyšší teplotu a nechte ji si užít očistnou lázeň – vaše pračka i prádlo se vám odvděčí nádhernou vůní. Použít samozřejmě můžete i nejrůznější přípravky pro desinfekci a vyčištění pračky, ale i čistá voda má svou sílu.

Názory

Přidat názor