Blog bydlení

Zařizujeme dětský pokoj pro sourozence

Mít děti je radostí, zařizovat jim pokoj je i malým dobrodružstvím, obzvláště máte-li děti dvě a jen jeden dětský pokoj k dispozici. Pokud nemáte možnost pokoj předělit a vytvořit dva samostatné, nezbývá nic jiného, než si s rozmístěním pokoje hrdinně poradit a vykouzlit svým dítkům báječnou oázu pro hru, spánek i učení.

 

Sourozenecký pokoj? Myslete na věk, pohlaví i zájmy

 

Než se pustíte do nakupování a zařizování, zvažte to, zda se jedná o dvě holčičky, chlapečky či máte doma páreček. Stejné pohlaví bude mít podobné zájmy a tak budete mít volnější ruku, pokud však máte chlapce a dívku, jejich hra bude zcela jistě odlišná a pokoj tak bude potřeba jejich hře chytře přizpůsobit. Pokud je mezi dětmi malý věkový rozdíl, mají více společných zájmů a také ocení to, že spolu budou moci trávit společný čas v jedné místnosti. U dětí s větším věkovým rozestupem či jiného pohlaví bude vyžadováno více soukromí, které jim však i ve společném pokoji můžete zajistit.

 

V sourozeneckém pokoji vládne funkčnost a kompromis

 

Pokud má dítko pro sebe celý pokoj, můžete si dovolit větší rozlet a na variabilitu nemusíte až tak myslet. To však neplatí v pokoji, který má obývat dětí více. Nejen, že vše musíte nakoupit dvakrát, nábytek musíte také chytře volit tak, aby se do pokojíčku vešel a aby nejlépe plnil funkcí více. Myslete především na dostatek místa pro hru, ale také učení či kreslení a tvoření. Ideální jsou tak například psací stoly na kolečkách, které snadno spojíte v jeden velký, který přímo vybízí ke hře či kreativnímu tvoření. U dětí jsou oblíbené také nízké police či regály, které jsou určené nejen k ukládání hraček, ale také díky pohodlnému polstrování k odpočinku, hře i posezení.

 

Kvalitní spánek si zaslouží každé dítě

 

I když patrové postele rozhodně šetří místo na podlaze, o stejné kvalitě spánku obou dětí nemůže být řeč. Jen si někdy vyzkoušejte na chvíli lehnout nahoru, skoro až ke stropu. Horko, a těžký, vydýchaný vzduch, že? Pokud tedy oběma dětem chcete dopřát stejnou dávku soukromí i dobrého spánku, pak rozhodně volte dvě samostatná lůžka, umístěná ideálně k protilehlým stěnám. Elegantním a praktickým řešením jsou vyvýšené postele, které ve spodní části mohou u menších dětí vykouzlit dokonalou schovávačku a pro větší děti jsou ideálním místem pro psací stůl či úložné prostory. Bohatá výbava tak často bývá již přímou součástí těchto vyvýšených postelí v různém dekoru i barevném provedení. Díky japonským závěsům přímo u těchto postelí, nebo v pomyslné polovině pokoje, můžete snadno vytvořit optický předěl, či nutnou dávku soukromí ve dne i v noci.

 

A máte-li dětí více než dvě, s tím, jak si poradit s jedním pokojíčkem pro všechny, vám poradíme v příštím článku.

Názory

Přidat názor