Blog bydlení

Zelená střecha - to je ekologie, tepelný komfort i lepší klima

Se střechou pokrytou živou zelenou vegetací jsme se ještě nedávno setkávali pouze ve filmech či jen u pár odvážlivců, kterým jsme se pro jejich ekologické zapálení spíše vysmívali. Nyní však výhody zelené střechy objevují nejen ekologové, ale také designeři, stavaři a především samotní majitelé nejen rodinných domků.

 

Dokonalé řešení nejen pro lepší tepelný komfort vašeho domu

 

Kvality a přednosti zelené střechy jsou úžasné. Není sporu o tom, že díky ní se výrazně zvyšují tepelně izolační vlastnosti domu a díky tomu tak v létě ve svém obydlí pocítíte menší horko, v zimě naopak menší zimu a chlad. Díky zeleni na střechách se také zvyšuje a především zlepšuje klima ve městech a problém s prachem, který trápí právě velká města, je výrazně nižší, stejně jako potíže s nedostatkem srážkové vody, kterou zelená střecha skvěle zadržuje. Podtrženo a sečteno, kromě všech těchto výhod zelená střecha domu nejen sluší, ale výrazně prodlužuje i životnost samotné střechy a s ní i vašeho domu.

 

Realizace zelené střechy i za jediný den

 

Máte-li strach ze samotné realizace zelené střechy, pak na něj můžete zase rovnou zapomenout. Realizace probíhá podobně jako zateplení - nejprve se tedy odstraní původní krytina. Pod plné podbití se aplikuje minerální izolace - ať už foukaná či v rolích. Podbití se překryje hydroizolací speciálně upravenou proti prorůstání kořenů a pak už se jen položí samotný systém zelené střechy. Nejvíce doporučovanou vegetací jsou rozchodníky, kterých je celá škála druhů a přežijí nejen horké léto, ale také mrazivou zimu. Navíc díky své pestrosti kvetou po dlouhou dobu postupně a tím mění i samotný design střechy.

 

Obavy z financování hoďte za hlavu!

 

Nyní totiž můžete zelenou střechu realizovat i díky programu Nová zelená úsporám, který trvá do konce roku 2021 nebo do vyčerpání celkové částky. Příspěvek státu pak po splnění podmínek činí fixních 500 korun na jeden metr čtvereční půdorysu plochy zelené střechy. A jaké podmínky na vás číhají? Na své zelené střeše musíte vysázet minimálně pět rostlinných druhů, o které budete muset pečovat tak, že budou stále v dobré kondici. Pokud chcete použít dotaci na starší dům, musíte spolu se zelenou střechou realizovat i zateplení, nové domy musí splňovat podmínku velmi nízké energetické náročnosti.

 

Zalíbila se vám myšlenka zelené střechy, ale váš dům není z nejnovějších, ani jej právě nestavíte? Vůbec nevadí – zelenou střechu můžete zrealizovat i na starším domě a to dokonce i s rovnou střechou či nízkým sklonem.

Názory

Přidat názor