Blog bydlení

Zharmonizujte si ložnici podle feng-šuej

Kvalitně se vyspat a plni energie se ráno jen lehce protáhnout a s úsměvem začít nový den, to je snem každého z nás. Díky tradičnímu čínskému umění feng-šuej, které se snaží dosáhnout harmonie v prostoru a nechat energii volně plynout, se tento sen stane skutečností. Díky barvám, tvarům, materiálům, vůni i zvuku a jejich dokonalému propojení, získáte harmonii pro tělo i mysl, což se během spánku ve správně zařízené ložnici ještě znásobí.

 

Začněte správným výběrem místnosti

 

U novostavby, či celkové rekonstrukce, je umístění ložnice do klidové zóny vcelku jednoduché. Nikdy však není pozdě přemístit ložnici i v panelákovém bytě, který už obýváte i pár let. Ideálním místem pro její umístění je stranou od centra dění a také pokud možno co nejdále od hlavních dveří. I když to nemusí být zrovna jednoduché, ložnice podle feng-šuej by neměla být nad garáží, ani nad žádnou technickou místností, zároveň ani nad volným a nevyužitým prostorem.

 

Zařízení podle feng-šuej je snazší než se může zdát 

 

Základem při zařizování ložnice v duchu feng-šuej je střídmost. Do ložnice rozhodně nepatří nadměrné množství nábytku a dekorací. Pokud už nemáte zbytí a kromě lůžka potřebujete umístit do ložnice i skříně, měly by v nich být jen věci, které skutečně využíváte a ne jen skladujete  pro strýčka příhodu. Do ložnice nepatří ani celoplošný koberec a to z toho důvodu, že přitahuje a koncentruje prach, plísně a roztoče, kteří jsou nejen ve feng-šuej bráni jako zloději energie a zdraví. Vsaďte raději na dřevěnou podlahu, kterou však udržujte v čistotě a pravidelně ji vysávejte či stírejte. Pořádek všeobecně je ve stylu feng-šuej velice důležitý – rozhodně nezapomínejte věci a oblečení povalovat se po posteli, kterou také udržujte vzorně ustlanou. Co se týká výmalby – stylu feng-šuej sluší jemné barevné odstíny a nábytek jemných a jednoduchých linií.

 

Do ložnice podle feng-šuej mají rušivé elementy vstup zakázán

 

A právě proto začněte právě u nich. Televize, počítač a další elektronické vychytávky moderní doby sice dokáží zkrátit volné chvíle, do ložnice však rozhodně nepatří. Negativní záření, kterému se nevyhnete, je pro lidský organismus nejvíce nebezpečné právě v noci. Během spánku je naše tělo nejvíce uvolněné a během odpočinku je tak nejvíce k těmto negativním podnětům vnímavější. Do ložnice pak ze stejného důvodu nepatří ani pracovna, která s sebou navíc přináší i spoustu dokumentů a pracovních pomůcek, které v ložnici působí rušivě.

 

Umístění postele hraje prim

 

Ve stylu feng-šuej hraje všeobecně rozmístění nábytku velice důležitou roli ve správném proudění energie, která ovlivňuje naše pocity, tělo i mysl. Postel, jako hlavní atribut ložnice, je tak logicky jejím nejdůležitějším nábytkem. Postel byste nikdy neměli umístit tak, aby vaše nohy směřovaly ke dveřím – energie, která jimi uniká by zbytečně během spánku vysávala i vás a cítili byste se pak unavení. Ideálním místem pro postel je co nejdále od dveří, na které byste měli z postele vidět. Hlava by měla být u pevné zdi a z pravé i levé strany by vaše lůžko mělo být přístupné. Ani umístění postele pod oknem však není vhodné – sluneční paprsky nabíjí postel energií, která pak zhorší vaše usínání a průvan, který vás bude trápit není příjemný ani zdravý.

Názory

Přidat názor